//

Grillowany łosoś z balsamico

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    15/3/2012
  • Kategoria:
Odkąd mam w domu patelnię Neoflam do grillowania próbuję wymyślać jakieś ciekawe i pyszne potrawy. Dania smażone na patelni grillowej (dobrej patelni) są zdrowsze, bo nie potrzebują dużo tłuszczu, ani głębokiego oleju, wystarczy mięso/rybę skropić przed smażeniem olejem i wszystko pięknie się smaży :) Dzisiejsza propozycja przyszła mi do głowy dość spontanicznie, gdyż miałam w zamrażarce jeszcze duży płat świeżego, surowego łososia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


świeży, surowy łosoś (kawałki po 150g/osobę)
pieprz cytrynowy
olej
cytryna
sos balsamiczny





Łososia umyć, osuszyć i położyć na desce. Oprószyć go pieprzem cytrynowym po obu stronach (od skóry i bez skóry), włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 5 godzin do lodówki.

Po tym czasie pokroić łososia na kawałki, skropić cytryną i olejem, położyć rybę skórą do góry na rozgrzewającej się patelni grillowej. Smażyć aż będzie zarumieniony, na niewielkim ogniu, po czym przewrócić skórą w dół i smażyć około 10 minut (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już tylko lekko różowy).

Usmażonego łososia ułozyć na talerzu i podać z sosem balsamicznym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grillowany łosoś z balsamico