//

Gruszki w syropie

Moje zamykanie lata w słoiku wciąż trwa. W zeszłym roku robiłam brzoskwinie w syropie, w tym roku też, ale postanowiłam też dołączyć do moich przetworów kolekcję słoików z gruszkami w syropie. Robiłam je tak, jak brzoskwinie, ale pasteryzowałam dłużej, bo były twarde - najlepiej użyć twardych gruszek słodkiej odmiany (u mnie klapsy), niedużych - im będą większe, tym mniej połówek wejdzie do słoika, to jasne :) Wiem, że niektórzy bawią się w dodawanie anyżu czy cynamonu, ja wolałam sobie nie psuć smaku zbędnymi przyprawami - w przypadku przetworów jestem tradycjonalistką.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 słoików po 700ml
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


16 gruszek (mogą być lekko niedojrzałe)
2 litry wody
1 kilogram cukru kryształu





Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć, osuszyć i ustawić obok siebie. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak, by powstał syrop

Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Odkroić końcówki z obydwu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.

Połówki gruszek układać w słoikach dość ciasno, kiedy wszystkie słoiki będą napełnione zalać gruszki syropem, zakręcić nakrętki (nie dokręcać!!) i wstawić do szerokiego garnka – ja mam specjalny gar do pasteryzowania z podwójnym dnem. Zalać słoiki do połowy gorącą wodą i pasteryzować około 45 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki wyjmować ostrożnie z garnka, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia – po wystudzeniu, nakrętki powinny po odwróceniu być wklęsłe.

 

Takie gruszki świetnie nadadzą się do sękacza w sosie waniliowym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gruszki w syropie