Gruszki w syropie



16 gruszek (mogą być lekko niedojrzałe)
2 litry wody
1 kilogram cukru kryształu

Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć, osuszyć i ustawić obok siebie. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak, by powstał syrop
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Odkroić końcówki z obydwu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.
Połówki gruszek układać w słoikach dość ciasno, kiedy wszystkie słoiki będą napełnione zalać gruszki syropem, zakręcić nakrętki (nie dokręcać!!) i wstawić do szerokiego garnka – ja mam specjalny gar do pasteryzowania z podwójnym dnem. Zalać słoiki do połowy gorącą wodą i pasteryzować około 45 minut od momentu zagotowania wody.
Gorące słoiki wyjmować ostrożnie z garnka, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia – po wystudzeniu, nakrętki powinny po odwróceniu być wklęsłe.
Takie gruszki świetnie nadadzą się do sękacza w sosie waniliowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!