Gruzińskie roladki z bakłażana
1 dość spory bakłażan
olej do smażenia
sól do oprószenia
1 szklanka orzechów włoskich (można mieszać z migdałami)
80ml wody
kilka listków natki pietruszki (w oryginale świeża kolendra, ale nie miałam)
szczypta suszonego chilli
szczypta soli i pieprzu do smaku
ziarenka granatu do posypania
kilka orzechów włoskich
Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plastry (3-4mm), położyć obok siebie i oprószyć solą, po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni grillowej (lub zwykłej) rozgrzać olej i smażyć plastry z obu stron przez kilka minut, zdejmować na ręcznik papierowy i przestudzić.
W czasie smażenia bakłażana, orzechy i posiekany czosnek wrzucić do blendera i zmiksować na najwyższych obrotach – w Thermomixie 30s., o. 5, wlać wodę, dodać przyprawy i znów zmiksować na wysokich obrotach – w Thermomixie 20s., o. 4. na jednolitą, grudkowatą masę. Można jeszcze doprawić do smaku.
Na każdy plaster bakłażana nakładać 2 łyżeczki pasty, rozsmarowywać do połowy lub 3/4 długości i zawijać. Podawać roladki posypane posiekanymi orzechami i ziarenkami granatu.
Przepis znalazłam na blogu Jadlonomia.com.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!