Grzane wino
200ml czerwonego, słodkiego wina deserowego*
świeżo wyciśnięty sok z połówki słodkiej, soczystej pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki mandarynki
2 strączki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
pół laski wanilii
2 całe goździki
1 łyżka miodu
plasterek lub kawałek pomarańczy
Wino i świeżo wyciśnięty sok z połówki pomarańczy oraz z mandarynki umieścić w rondelku, dodać cynamon i miód, zacząć podgrzewać. W tym samym czasie laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć ziarenka i dodać je razem z wydrążoną laską do wina. Z kardamonu wydrążyć ziarenka i zmiażdżyć je na desce, goździki również zmiażdżyć, dodać wszystko do wina i zamieszać. Podgrzewać, aż miód się rozpuści, a płyn będzie gorący.
Wlać gorące wino do szklaneczki lub kubka przecedzając je przez sitko o drobnych oczkach, udekorować kawałkiem pomarańczy i od razu podawać.
*Użyłam czerwonego, bułgarskiego wina WITOSHA.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!