//

Grzanki do zup

Lato to idealny czas, by przygotowywać pyszne, aromatyczne zupy-kremy. Nie ukrywam, że to mój ulubiony rodzaj zupy, bo najłatwiej je ugotować - co z tego, że warzywa się rozgotują? Przecież i tak wszystko zostanie zmiksowane! Ale by dopełnić ich smaku, warto zawsze mieć jakieś smaczne, dodatkowe zaplecze, na przykład właśnie w formie małych grzanek, od których trudno się oderwać. Zdarza mi się, że czasami zjadam połowę z nich, jeszcze zanim zupa się ugotuje. No i można je też dodać do sałatki, na pewno Wam zasmakują :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


4 kromki chleba tostowego
4 łyżki oleju (może być smakowy lub oliwa)
1-2 ząbki czosnku
sól





Chleb pokroić w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu i na rozgrzany rozsypać pokrojony chleb oraz czosnek, równą warstwą. Smażyć na niewielkim ogniu, by grzanki się zarumieniły (nie muszą z każdej strony), oprószyć solą do smaku – smażenie trwa około 10 minut. Moc palnika nie może być za duża, by grzanki się nie spaliły. Usmażone grzanki wyłożyć na ręcznik papierowy, pozwolić im przestygnąć i skruszeć, można podawać już po 10 minutach. Zjeść tego samego dnia , w którym zostały przyrządzone.

Należy uważać, by czosnek się nie przypalił zbytnio – czasami wystarczy chwila nieuwagi i grzanki zrobią się po prostu gorzkie. 

 

Na blogu znajdziesz też przepis na grzanki z bagietki:
zupa cebulowa1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grzanki do zup