Grzanki do zup
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki oleju (może być smakowy lub oliwa)
1-2 ząbki czosnku
sól
Chleb pokroić w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu i na rozgrzany rozsypać pokrojony chleb oraz czosnek, równą warstwą. Smażyć na niewielkim ogniu, by grzanki się zarumieniły (nie muszą z każdej strony), oprószyć solą do smaku – smażenie trwa około 10 minut. Moc palnika nie może być za duża, by grzanki się nie spaliły. Usmażone grzanki wyłożyć na ręcznik papierowy, pozwolić im przestygnąć i skruszeć, można podawać już po 10 minutach. Zjeść tego samego dnia , w którym zostały przyrządzone.
Należy uważać, by czosnek się nie przypalił zbytnio – czasami wystarczy chwila nieuwagi i grzanki zrobią się po prostu gorzkie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!