Guacamole
1 duże, bardzo dojrzałe awokado
kawałek papryczki chilli (ilość - w zależności, jaką ostrość lubimy)
2-3 łyżki posiekanej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonych ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/3 limonki
Papryczkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do blendera, dodać kolendrę, sól, sok z limonki i oliwę i zmiksować.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w blenderze, zmiksować na gładką lub grudkowatą masę (zależnie od tego, jaką konsystencję wolimy), całość przemieszać, włożyć do miseczki i do czasu podania przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Guacamole spożyć w ciągu kilku godzin od przygotowania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!