Gulasz z cielęciny na piwie
Gulasz:
300g łopatki cielęcej
1 duża, biała cebula
5 pieczarek (akurat tyle miałam w lodówce)
2 łyżki masła (może być klarowane)
ok. 1 litr bulionu
2 duże marchewki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól do smaku
80ml ciemnego piwa (użyłam Fortuna Czarne)
1 płaska łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
Do zagęszczenia:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody lub zimnego bulionu
gotowane ziemniaki do podania
Cebulę obrać i posiekać, umyte pieczarki obrać i pokroić w kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki i smażyc chwilę razem. Mięso pokroić w zgrabną kostkę i dodać do warzyw, usmażyć na złoto, wlać bulion – tyle, aby ledwie przykrył mięso, przykryć garnek i zostawić na średnim ogniu. Następnie obrać marchew i pokroić w grube słupki i dodać do duszącego się mięsa, dodać również przyprawy, zamknąć garnek i dusić całość na małym ogniu przez 1 godzinę – cielęcina jest delikatna, więc tyle czasu zdecydowanie jej wystarczy, będzie krucha i miękka.
Kiedy gulasz się udusi, wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszając w garnku, wlać masę mączną, mieszać, aż sos zgęstnieje. Na samym końcu wlać piwo i dosolić do smaku, podawać od razu z ugotowanymi ziemniakami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!