Gulasz z makaronem
1 mała cebulka (ok. 60g)
1 duży ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
250g mięsa mielonego (dowolnej maści)
sól, pieprz czarny do smaku
łyżeczka suszonego tymianku
szczypta otartego w dłoniach, suszonego majeranku
500ml bulionu (lub wody z domowym koncentratem)
1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
2 łyżki wody + 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub gotowa zasmażka)
100g dowolnego makaronu
100g marchewki obranej ze skórki
Nastawić w garnku osoloną wodę na makaron. Marchewkę pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i podsmażyć, aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć całość, aż cebula lekko się zarumieni.
Dodać mięso i smażyć całość, aż mięso będzie mocno wysmażone, mocno zarumienione, wtedy też doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, dolać bulion i podgrzewać aż do zagotowania, dodać słodką paprykę.
W tym samym czasie, kiedy mięso się dusi, wrzucić do gotującej wody w garnku makaron razem z marchewką i ugotować. Kiedy makaron będzie półtwardy, odcedzić całość na durszlaku i wrzucić całość jeszcze gorącą na patelnię.
Wymieszać w szklance 2 łyżki wody z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wlać całość do gulaszu na patelni, podgrzewać, aż całość zgęstnieje.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!