Herbatka malinowa
ok. 500g świeżych, dojrzałych malin (ale o zwartych owocach)
150g świeżych, młodych liści malin
Maliny (nie myć ich pod żadnym pozorem!) ułożyć obok siebie na półkach suszarki do warzyw/grzybów – tak, by owoce się nie dotykały, u mnie zajęły 2 półeczki. Suszyć maliny na suszarce 2-3 dni, aż będą lekkie i totalnie wysuszone. Po wysuszeniu odłożyć maliny, by wystygły.
Liście malin przebrać, oczyścić z robaczków, pajączków i ułożyć na półkach suszarki (u mnie na 3, po godzinie zmieściły się na 1) i suszyć ok. 2-3 godziny, aż wysuszą się totalnie, liście odstawić, ostudzić i lekko pognieść palcami (ale nie pokruszyć).
W misce wymieszać wysuszone maliny z suszonymi liśćmi i całość dokładnie wymieszać, przełożyć do słoja i zakręcić.
W celu przyrządzenia herbatki, wystarczy wsypać mieszankę do kubeczka i zalać wrzątkiem – można posłodzić lub nie, polecam również parzyć napar w kubeczku z sitkiem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!