//

Herbatka malinowa

Co roku mamy tyle malin w ogrodzie, że naprawdę momentami brakuje mi pomysłów na ich przerobienie. Na mrożenie jeszcze za wcześnie, bo maliny na mrożenie zbieram bezpośrednio przed wyjazdem do Torunia i wtedy je mrożę, dżemy już porobione, soki prawie też, ciasta napieczone - czas zrobić herbatkę. O tym, że maliny i ich liście są bardzo zdrowe, nie muszę nikogo przekonywać - ja do suszonych liści postanowiłam dodać suszone maliny, by herbatkę urozmaicić i połączyć dwa pyszne, zdrowe produkty w jedną całość. Już nie mogę doczekać się jesiennych wieczorów!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15 + suszenie


ok. 500g świeżych, dojrzałych malin (ale o zwartych owocach)
150g świeżych, młodych liści malin





Maliny (nie myć ich pod żadnym pozorem!) ułożyć obok siebie na półkach suszarki do warzyw/grzybów – tak, by owoce się nie dotykały, u mnie zajęły 2 półeczki. Suszyć maliny na suszarce 2-3 dni, aż będą lekkie i totalnie wysuszone. Po wysuszeniu odłożyć maliny, by wystygły.

Liście malin przebrać, oczyścić z robaczków, pajączków i ułożyć na półkach suszarki (u mnie na 3, po godzinie zmieściły się na 1) i suszyć ok. 2-3 godziny, aż wysuszą się totalnie, liście odstawić, ostudzić i lekko pognieść palcami (ale nie pokruszyć).

W misce wymieszać wysuszone maliny z suszonymi liśćmi i całość dokładnie wymieszać, przełożyć do słoja i zakręcić.

W celu przyrządzenia herbatki, wystarczy wsypać mieszankę do kubeczka i zalać wrzątkiem – można posłodzić lub nie, polecam również parzyć napar w kubeczku z sitkiem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Herbatka malinowa
  • Herbatka malinowa