„Hot wings” – skrzydełka jak z KFC
Mięso:
600g kurzych skrzydełek bez lotek
2 litry wody do gotowania
1-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli
1 łyżka słodkiej papryki
Ciasto:
1 duże jajko
80ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
75g mąki pszennej (1/2 szklanki)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dla smakoszy trochę więcej polecam)
1/3 łyżeczki suszonego piri piri (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Skrzydełka podzielić na dwie części, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 10 minut od zagotowania wody. Ugotowane wyjąć z wody i przestudzić. (Zawsze gotuję skrzydełka do smażenia, wtedy mam pewność, że nawet jak panierka szybko się zarumieni, to w środku nie będą surowe!)
Składniki ciasta zmiksować w misce, włożyć do niego jeszcze ciepłe skrzydełka i dobrze mieszać, aż całe pokryją się ciastem, wstawić miskę do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć skrzydełka z lodówki, odstawić by ogrzały się co najmniej 40 minut, po czym nagrzać w garnku olej – jak na frytki, wyjmować skrzydełka z ciasta, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju aż do zarumienienia.
Skrzydełka podawać z frytkami i domową sałatką Coleslaw.
Przepis znalazłam na blogu Elizy – Moje Pasje (oryginalny z Kuchnia w zieleni).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!