Hummus 2
300g ugotowanej cieciorki (+ woda z gotowania) - można użyć cieciorki z puszki wraz z zalewą
1,5 łyżeczki kuminu
5 łyżek oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Cieciorkę umieścić w blenderze (bez wody/zalewy), dodać przyprawy, tahini i zmiażdżony w prasce czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód, całość zmiksować na gładki krem – jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to należy dolać trochę wody/zalewy z cieciorki i miksować dalej, do uzyskania gęstej, aksamitnej masy.
Smak pasty można dowolnie regulować – dodać do niej więcej czosnku lub miodu albo soli – według upodobań. Hummus przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!