Jabłka w cieście
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/o-przepisie.png)
![](https://domiwkuchni.pl/wp-content/themes/ingredients/scripts/timthumb.php?src=https://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2014/10/jabłka-w-cieście3.jpg&w=650&h=434)
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/gggg.png)
1 szklanka mleka (250ml)
1 łyżka cukru
5g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej (150g)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
2 duże, słodkie, kruche jabłka (u mnie jonagored)
cukier puder do podania
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/spos%C3%B3b-wykonania.png)
Mleko podgrzać, aż będzie lekko letnie. W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, zalać całość mlekiem i wymieszać, odstawić na 10 minut. Wbić jajko, przesiać mąkę i cynamon, dodać sól i całość zmiksować lub wymieszać na gładkie, jednolite, gęste ciasto. Odstawić na 20 minut.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa, obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości ok. 4-5mm. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju na średnim ogniu, maczać oddzielnie każdy plaster jabłka w cieście i kłaść na olej. Smażyć z obu stron na złoto, przekładać placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać na gorąco, oprószone cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!