Jajecznica z kurkami
Wiem, że dla niektórych jest to oczywiste, inni zaś zawsze zastanawiają się, czy kurki przed dodaniem do jajek powinno się obgotować, czy obsmażyć? Ten przepis dodaję przede wszystkim dla siebie, bo tym razem wątpliwości rozjaśniła mi moja Mamusia, ale za rok pewnie znów zapomnę, jak się robi to proste śniadanko :) Oczywiście "ścięcie" jajecznicy możemy uregulować wg własnych upodobań, ja lubię taką ledwie, ledwie ściętą z płynnym żółtkiem.
Ilość porcji:
dla 1 osoby
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25
4 łyżki masła
1 mała cebula
2 garście kurek
sól do smaku
2 jajka
Kurki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i zeszklić, a następnie dodać kurki i smażyć na średnim ogniu, mieszając kilka minut, aż będą ładnie uduszone, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, zdjąć z patelni na talerz.
Na tę samą patelnię dodać pozostałe masło, rozpuścić i wbić jajka, smażyć do uzyskania żądanej konsystencji, pod koniec dodać kurki, przemieszać i podawać od razu.
Najlepiej smakuje ze świeżą, posmarowaną masełkiem bułeczką :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!