Jajka faszerowane awokado
Faszerowane jajka to zawsze pewnik domowych imprez - pojawiają się w różnych wersjach - z pastą z łososia, z makreli, raz nawet robiłam z pastą z wędzonego pstrąga łososiowego (ponoć były pyszne, ja tam pstrąga nie cierpię, mimo, że wędzony ma taki cudny zapach...), ale tym razem postawiłam na warzywną wersję faszerowanych jajek i wyszły bardzo smaczne. Kolor pasty będzie w dużym stopniu zależał od dojrzałości i gatunku awokado, jakiego użyjecie.
Ilość porcji:
16 porcji
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
ok. 30
8 jaj
1 bardzo dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku
kilka kropli soku z cytryny
Jajka ugotować na twardo i całkowicie wystudzić. Obrać je ze skorupek, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Awokado obrać, pozbawić pestki, pokroić na mniejsze kawałki i razem z żółtkami przecisnąć przez praskę do ziemniaków – dodać majonez, musztardę, przyprawy i kilka kropel soku z cytryny (by awokado nie ściemniało), dokładnie wymieszać.
Nakładać pastę w miejsce wcześniej wyjętych żółtek, udekorować jajka dowolnie, do czasu podania przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!