//

Jajka faszerowane łososiem

Faszerowane jajka, to obowiązkowa pozycja wielkanocnego stołu. Nie jest to jednak danie, które podać wypada jedynie w Święta, bowiem można je podać jako przegryzkę na imprezie lub jako niedzielne śniadanie. Nie są trudne w wykonaniu, dobrze, jeśli macie rękaw cukierniczy, bo wyciśnięta masa wygląda wtedy bardzo apetycznie :) Zdaję sobie sprawę, że jajeczne dania nie są często występującą na moim blogu rzeczą, ale jak już się pojawiają, to smakują świetnie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
ok. 12
Czas całkowity (min):
45


6 jaj średniej wielkości
125g łososia wedzonego na gorąco
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka kropli soku z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: zioła i ew. oliwki





Jajka ugotować na twardo, dokładnie wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z przekrojonych jajek bardzo delikatnie wyjąć żółtka – można pomóc sobie łyżeczką – i włożyć je do naczynia blendera. Do żółtek dodać podzielonego na kawałki łososia oraz majonez, jogurt naturalny i sok z cyrtyny oraz sól i pieprz – całość zmiksować na gładką, jednolitą pastę.

Pastę przełożyć do szprycy lub rękawa foliowego i nadziewać nią jajka, udekorować koperkiem lub pietruszką i plasterkiem oliwki – schłodzić przed podaniem przez ok. 15 minut, w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jajka faszerowane łososiem