//

Jajka na szpinaku – w kokilkach

Ileż można jeść na śniadanie kanapki? No ileż?! No w końcu mogą się znudzić :) Jajka w kokilkach, na szpinaku, to bardzo prosta potrawa, którą można przygotować między wstawieniem wody na herbatę a nakryciem do stołu :) Jest to pyszne, sycące śniadanie, które przełamuje trochę kanapkową rutynę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300g świeżego szpinaku
50g masła
1 mała, biała cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

2 jajka
2 małe kawałeczki masła

do podania: grzanki z tostera





Nastawić piekarnik na 200°C, kokilki wysmarować masłem. Szpinak umyć i osuszyć na sicie, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i dusić, aż cała puszczona przez niego woda odparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinak przełożyć do kokilek, tworząc w nim dołek, ostrożnie wbić w niego jajka tak, by żółtko się nie uszkodziło, oprószyć solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut – przy czym, kiedy białko już zrobi się białe i się zetnie, na wierzchu położyć po kawałeczku masła, by nie wyschło w trakcie dalszego pieczenia.

Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jajka na szpinaku – w kokilkach