Jajka na szpinaku – w kokilkach
300g świeżego szpinaku
50g masła
1 mała, biała cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2 jajka
2 małe kawałeczki masła
do podania: grzanki z tostera
Nastawić piekarnik na 200°C, kokilki wysmarować masłem. Szpinak umyć i osuszyć na sicie, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i dusić, aż cała puszczona przez niego woda odparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szpinak przełożyć do kokilek, tworząc w nim dołek, ostrożnie wbić w niego jajka tak, by żółtko się nie uszkodziło, oprószyć solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut – przy czym, kiedy białko już zrobi się białe i się zetnie, na wierzchu położyć po kawałeczku masła, by nie wyschło w trakcie dalszego pieczenia.
Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!