Jajko po benedyktyńsku
jajka w koszulce świeżo przygotowane (link poniżej)
1 nieduża cukinia - może być zwykła, podłużna, ja miałam okrągłą
kilka łyżek masła
sól
Ponadto:
porcja sosu holenderskiego (link poniżej)
kiełki rzodkiewki
domowa bułeczka zwykła lub "english muffin" (link poniżej) lub chleb tostowy
Na początku przygotować sos holenderski – po ugotowaniu przelać do sosjerki lub miseczki i dokładnie zakryć folią, by nie zrobił się kożuszek, odstawić. W rondlu zagotować wodę i ugotować jajka wg przepisu – jajka dość długo są gorące.
W międzyczasie, kiedy przygotowujemy jajka, cukinię pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać masło, położyć cukinię i smażyć, aż zmięknie i troszkę puści sok, ale musi pozostać chrupiąca. Usmażoną cukinią zdjąć na ręcznik papierowy.
Bułeczkę przekroić na pół w poprzek, podpiec w tosterze, uzyskując grzankę. Grzanki ułożyć na talerzach, na nich położyć usmażone plastry cukinii, następnie jajko, całość polać niewielką ilością sosu holenderskiego i posypać kiełkami rzodkiewki (można również doprawić świeżo mielonym pieprzem).
Podawać od razu!
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!