Jajko w koszulce
Jajka w koszulce pojawiły się już kiedyś na moim blogu, ale były gotowane w trochę oszukany sposób, bo w folii żaroodpornej :) a to w zasadzie żadna sztuka, bo choć jajka zawsze się udawały i były przepyszne, trzeba stawiać sobie nowe wyzwania. Tym razem postanowiłam ugotować je tak, jak należy. Wyszły wspaniałe!
Ilość porcji:
w zależności od ilości ugotowanych jaj
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
1 litr wody
2 łyżki octu winnego (białego)
4 jajka (lub dla ilu osób potrzebujemy)
Do rondla (o śr. ok. 18 cm) wlać wodę i ocet winny, doprowadzić do wrzenia. Każde jajko, które chcemy ugotować wbić do osobnej filiżanki.
Na gotującą (z dużą ilością bąbelków) wodę włożyć jajka i gotować 2 minuty – proponuję gotować 2 jajka na raz. Ugotowane jajka wyjmować łyżką cedzakową na talerzyk, najlepiej podawać od razu – na ciepło i na grzance :)
Moje uwagi:
Aby jajka zachowały jak najładniejszy kształt, wlewając je do rondla, podkładam łyżkę, by najpierw zsunęły się w wodzie na nią.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!