Jajko w koszulce
Porcja dla 1 osoby:
1 świeże, surowe jajko kurze
1 kawałek folii odpornej na temperatury (użyłam pojedynczego kawałka rękawa do pieczenia ok. 20x20cm)
pół łyżeczki masła
szczypta soli i pieprzu
Do podania:
1 tost lub świeża bułka posmarowana masłem
szczypiorek lub kiełki
W rondelku zagotować wodę.
Folię posmarować masłem, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie umieścić w filiżance tak, by powstał płytki dołek. Bardzo delikatnie wbić jajko tak, by nie uszkodzić żółtka. Zebrać boki folii do siebie i związać gumką recepturką.
Nastawić czas na 4 minuty i wtedy włożyć jajko do gotującej się wody.
W czasie gotowania położyć pieczywo na talerzu. Ugotowane jajko delikatnie rozpakować z folii, odcinając zawiązany kawałek i ostrożnie zsunąć na pieczywo, lekko naciąć, by żółtko wypłynęło. Całość posypać zieleniną i podawać.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!