//

Jajko w koszulce

Jajka... momentami mam dość jajek sadzonych, gotowanych w skorupkach czy w formie rozbełtanej jajecznicy. Wtedy też wstawiam wodę w rondelku i przygotowuję sobie jajeczko w koszulce. Zawsze wychodzi, ścięte białko i płynące żółtko, które można połozyć na chrupiącym toście lub świeżutkiej, posmarowanej masłem bułeczce... śniadanie idealne - ja dorzuciłam sobie jeszcze kiełki rzodkiewki, od tak, zamiast szczypiorku :) I jest to chyba najprostsza forma tykonania jajka, nie trzeba kupować specjalnie żadnych wkładek do tego celu czy martwić się, że jajko nie wyjdzie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
4
Czas całkowity (min):
15


Porcja dla 1 osoby:
1 świeże, surowe jajko kurze
1 kawałek folii odpornej na temperatury (użyłam pojedynczego kawałka rękawa do pieczenia ok. 20x20cm)
pół łyżeczki masła
szczypta soli i pieprzu

Do podania:
1 tost lub świeża bułka posmarowana masłem
szczypiorek lub kiełki





W rondelku zagotować wodę.

Folię posmarować masłem, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie umieścić w filiżance tak, by powstał płytki dołek. Bardzo delikatnie wbić jajko tak, by nie uszkodzić żółtka. Zebrać boki folii do siebie i związać gumką recepturką.

Nastawić czas na 4 minuty i wtedy włożyć jajko do gotującej się wody.

W czasie gotowania położyć pieczywo na talerzu. Ugotowane jajko delikatnie rozpakować z folii, odcinając zawiązany kawałek i ostrożnie zsunąć na pieczywo, lekko naciąć, by żółtko wypłynęło. Całość posypać zieleniną i podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jajko w koszulce
  • Jajko w koszulce