Jasny sos mięsny
Szczerze mówiąc nie jestem specjalistką od sosów i każdy, jaki robię robię na tak zwane "oko" i na smakowe podobieństwo sosów mojej mamuśki. Nie jestem zwolenniczką sosów z torebki, choć czasami są bardzo przydatne, ale sosy domowe mają przewagę nad tymi gotowymi - mają w sobie kawałki mięska :) Dzisiaj podam Wam przepis na delikatny, jasny sos mięsny, zrobiony na kawałku wieprzowej łopatki. Sos nadaje się świetnie do polania ziemniaków, jak i różnego rodzaju klusek - u nas za podkład robiły kluski śląskie.
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80
300g łopatki wieprzowej (bez kości)
250ml bulionu (u mnie pół na pół - 125ml bulionu i
125ml tłuszczu z pieczonego dzień wcześniej boczku)
50 ml śmietanki kremówki 18% lub 30%
olej do smażenia
sól, pieprz
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (1,5×1,5cm), oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na 4 łyżkach oleju na rumiano. Z mięsa powinien wydzielić się sok, wtedy też dolewamy bulion i odgrzewamy całość.
Śmietankę wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i wlać do mięsa, podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!