Jesienny ryż na mleku z jabłkami



Jabłko:
1 średniej wielkości, słodkie jabłko
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
Ryż na mleku:
1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
1 łyżka masła (dla smaku)
1 szklanka zimnego mleka (250ml)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
oraz opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę (ok. 4x4mm). Na patelni rozpuścić masło, włożyć kawałki jabłka, oprószyć cukrem, cynamonem i kardamonem, smażyć i dusić, często mieszając, aż jabłka zmiękną – ok. 10 minut, zestawić z ognia.
Zimne mleko rozmieszać w garnuszku z mąką ziemniaczaną (by się rozpuściła), włożyć ryż, dobrze wymieszać, wsypać cukier, dodać masło i cynamon oraz ziarenka z wanilii i podgrzewać, mieszając aż masa będzie gorąca i zrobi się gęsta. Do gorącego deseru dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
Gorący deser podawać od razu w miseczkach lub pucharkach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!