//

Jesienny ryż na mleku z jabłkami

Ryż na mleku to jedno z moich ulubionych śniadań podawanych na ciepło. Ta jesienna wersja powstała przy okazji wersji klasycznej, kiedy robiłam dwie porcje ryżu tylko dla siebie. Kombinacja jabłka, ryżu i cynamonu zawsze się sprawdza, można dodać do niej otartą skórkę z pomarańczy albo orzechy. Sam sposób przygotowania tej potrawy jest dość szybki, bo wystarczy jabłka usmażyć na masełku i przyprawić, a potem połączyć z ryżem - i już :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Jabłko:
1 średniej wielkości, słodkie jabłko
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Ryż na mleku:
1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
1 łyżka masła (dla smaku)
1 szklanka zimnego mleka (250ml)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
oraz opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii





Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę (ok. 4x4mm). Na patelni rozpuścić masło, włożyć kawałki jabłka, oprószyć cukrem, cynamonem i kardamonem, smażyć i dusić, często mieszając, aż jabłka zmiękną – ok. 10 minut, zestawić z ognia.

Zimne mleko rozmieszać w garnuszku z mąką ziemniaczaną (by się rozpuściła), włożyć ryż, dobrze wymieszać, wsypać cukier, dodać masło i cynamon oraz ziarenka z wanilii i podgrzewać, mieszając aż masa będzie gorąca i zrobi się gęsta. Do gorącego deseru dodać jabłka i dokładnie wymieszać.

Gorący deser podawać od razu w miseczkach lub pucharkach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jesienny ryż na mleku z jabłkami
  • Jesienny ryż na mleku z jabłkami