//

Jogurtowe muffinki z bananem

Zdrowe i pyszne, takie właśnie są te muffinki. Mięciutkie i mało słodkie, takie właśnie lubimy, a dzięki pięknemu kolorowi, wprowadziły trochę słońca do naszego mieszkania :) Te muffinki piekłam już dość dawno, ale myślę, że chętnie upiekę je znowu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
125g miękkiego masła
150g cukru trzcinowego
2 jaja ogrzane do temp. pokojowej
250ml jogurtu naturalnego
2 średniej wielkości, dojrzałe banany





Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę do muffinów papilotkami.

Przesiać do miseczki mąke pszenną, proszek i sodę, wymieszać ze startą gałką muszkatołową.

Do drugiej, większej miski wsypać cukier, dodać masło i ucierać razem na najwyższych obrotach około 5 minut. Wbić jaja, zmiksować, dodać jogurt i porcjami wsypywać mieszankę mączną.

Banany umyć, osuszyć, obrać i wkroić do miski z ciastem, zmiksować całość jeszcze przez chwilę. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 minut, aż muffinki będą zarumienione. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by przestygły.

 

Przepis z książki Rachel Lane „Wild about cupcakes„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jogurtowe muffinki z bananem
  • Jogurtowe muffinki z bananem