//

Kalafior zapiekany w beszamelu

Zapiekany kalafior to sycące i proste danie, które zwykle robię, kiedy już brakuje mi pomysłów na obiad, a mięso nam się znudziło. Porcja, jaką tu podaję spokojnie wystarcza dla nas na dwa obiady - więc przy jednym obiedzie na pewno wykarmicie cztery osoby, a stawiając ją na stole jako dodatek do mięsa - nawet sześć lub osiem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2/4 (jako samodzielne danie/dodatek do mięsa)
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


1 kalafior (ok. 500g, bez liści)
masło
bułka tarta
100-150g żółtego sera

Beszamel:
50g masła
40g mąki pszennej
500ml zimnego mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku





Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (z odrobiną mleka) al dente – ok. 10 minut na średnim ogniu, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem na spodzie i bokach. Nastawić piekarnik na 200°C góra/dół. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i mieszać, aż zacznie się pienić, wtedy też dodać mleko, gotować, cały czas mieszając rózgą, aż sos stanie się gęsty (ok. 5 minut), dodać wszystkie przyprawy.

Troszkę beszamelu wylać na spód naczynia, ułożyć różyczki kalafiora i zalać dokładnie resztą sosu, wierch posypać niewielką ilością bułki tartej i zakryć tartym serem.

Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut – aż ser się zarumieni.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kalafior zapiekany w beszamelu
  • Kalafior zapiekany w beszamelu