Kalafior zapiekany w beszamelu



1 kalafior (ok. 500g, bez liści)
masło
bułka tarta
100-150g żółtego sera
Beszamel:
50g masła
40g mąki pszennej
500ml zimnego mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (z odrobiną mleka) al dente – ok. 10 minut na średnim ogniu, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem na spodzie i bokach. Nastawić piekarnik na 200°C góra/dół. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i mieszać, aż zacznie się pienić, wtedy też dodać mleko, gotować, cały czas mieszając rózgą, aż sos stanie się gęsty (ok. 5 minut), dodać wszystkie przyprawy.
Troszkę beszamelu wylać na spód naczynia, ułożyć różyczki kalafiora i zalać dokładnie resztą sosu, wierch posypać niewielką ilością bułki tartej i zakryć tartym serem.
Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut – aż ser się zarumieni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!