Kandyzowana skórka pomarańczowa



1 pomarańcza z grubą, porowatą skórką
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody lub soku wyciśniętego z pomarańczy

Pomarańczę sparzyć i wyszorować porządnie gąbką, osuszyć. Podzielić na niej skórkę nożem na 6-8 części i delikatnie zdjąć. Położyć kawałki skórki na desce, białą częścią do góry, przytrzymać dwoma palcami i ściąć białą część, zostawiając jej jak najmniej – tak uczynić z pozostałymi kawałkami skórki. Kiedy będą już oczyszczone, pokroić je w paski i wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę, zagotować.
Całość gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając jakieś 15 minut – aż masa będzie się gotowała i pieniła. Wtedy też bardzo ostrożnie wyjąć skórki – ja posłużyłam się patyczkiem do szaszłyków – i ułozyć na folii aluminiowej. Kiedy skórki całkowicie wystygną i zaschną pokroić je w kosteczkę i włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoiczka, używać w razie potrzeby.
Przepis na tę skórkę znalazłam na blogu Przy kuchennym stole (oryginalny przepis na: Domowe Wypieki).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!