Kapuśniak
500g kiszonej kapusty (może być taka z marchewką)
1 duża, biała cebula
2 łyżki masła
1,8l bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
200g wędzonych kości (np. żeberek)
200g wędzonego boczku
3-4 nieduże ziemniaki
kilka ziarenek pieprzu
sól do smaku (ja nie dodawałam, bo kapusta była wystarczająco słona)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Kapustę posiekać (gdyby była zbyt kwaśna można ją przepłukać wodą, ja nie płukałam, bo to przecież kwaśnica), włożyć do garnka, zalać bulionem i dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, dodać dwie wędzone kości. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach masła i dodać do zupy. Całość gotować na małym ogniu 1-1,5h, tak by kapusta nieco zmiękła.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w duże kawałki, ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, można również obrać mięso z ugotowanych, wędzonych kości. Mięso razem z ziemniakami włożyć do zupy, wymieszać i podawać.
Zupa najsmaczniejsza jest następnego dnia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!