Karkówka duszona w sosie własnym
1 kg świeżej karkówki bez kości
olej lub masło klarowane (ok. 6 łyżek)
750 ml bulionu
50 ml słodkiej śmietanki 30%
ciemna zasmażka (ok. 8 pełnych łyżek)
sól, pieprz
W garnku 3-4l rozgrzać tłuszcz. Całą karkówkę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i włozyć do garnka. Z każdej strony dobrze obsmażyć, aż będzie mocno zarumieniona, a nawet przypieczona rumiano-brązowa.
Po tym czasie wlać bulion i dusic całość na jak najmniejszym ogniu około 1 godziny.
Zestawić z ognia, przestudzić i wstawić cały garnek na noc do lodówki – taka będzie najlepsza. Następnego dnia wyjąć garnek z lodówki, wyjąć mięso z bulionu, bulion podgrzać, a mięso pokroić w plastry.
Bulion zaprawić śmietanką i wsypać zasmażkę, zamieszać i dodać mięso. Podgrzewać i delikatnie mieszać całość, aż sos zgęstnieje.
Takie mięsiwko i aksamitny, mięsny sosik najpyszniejsze są podane z młodymi ziemniaczkami lub jakimiś ziemniaczanymi kluseczkami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!