Karkówka pieczona w plastrach
600g karkówki
200g ketchupu
1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 mielonego imbiru
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
czarny, świeżo mielony pieprz (ilość wg uznania)
1 duża biała cebula pokrojona w półprasterki
kilka ząbków czosnku
PIECZENIE: Karkówkę pokroić na 5-6 plastrów (po 100-120g każdy). Kminek utłuc w moździerzu i dobrze wymieszać z ketchupem i resztą składników marynaty. Marynatą obficie posmarować plastry karkówki z obud stron, ułożyć je w naczyniu jeden na drugim, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Na 30 minut przed wstawieniem do piekarnika, wyjąć mięso z lodówki. Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół z termoobiegiem. Połowę cebuli i czosnku poukładać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, na nich ułożyć plastry karkówki, na wierzchu ułożyć resztę warzyw, całość przykryć (przykrywką lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 1,5 godziny. Podawać od razu.
GRILLOWANIE: Jeśli karkówkę będziemy grillować, należy macerować ją w marynacie co najmniej 4 godziny, wyjąć 30 minut przed pieczeniem, a bezpośrednio przed położeniem na ruszt, zgarnąć nadmiar marynaty za pomocą noża – po to, by nie przypaliła się na mięsie. Mięso grillować z obu stron aż do upieczenia (ok. 5-10 minut z każdej strony).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!