//

Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka, na którą dzisiaj pokazuję Wam przepis, planowo była przygotowana do ugrillowania na świeżym powietrzu, ale ze względu na kiepskie warunki pogodowe (wiatr i zacinający deszcz), postanowiliśmy odpuścić sobie rozpalanie grilla. Miałam jednak plan zapasowy, by w razie czego po prostu wstawić ją do piekarnika i upiec do tego stopnia, by rozpływała się w ustach. I tak się stało, karkówka była tak aksamitna, że trudno było się od niej oderwać, myślę, że choć z grilla byłaby przepyszna, to tym razem wygrała wersja piekarnikowa. Żeby obiad był kompletny, podałam do niego tłuczone ziemniaczki z koperkiem i carpaccio z buraczków, które akurat miałam w planie tego dnia. Myślę, i z całą odpowiedzialnością mogę polecić, że taka karkówka będzie też dobrą przekąską na imprezę w gronie znajomych, czy imieniny - choć polecam do czasu podania trzymać ją w cieple, bo taka smakuje najlepiej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


600g karkówki

200g ketchupu
1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 mielonego imbiru
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
czarny, świeżo mielony pieprz (ilość wg uznania)

1 duża biała cebula pokrojona w półprasterki
kilka ząbków czosnku





PIECZENIE: Karkówkę pokroić na 5-6 plastrów (po 100-120g każdy). Kminek utłuc w moździerzu i dobrze wymieszać z ketchupem i resztą składników marynaty. Marynatą obficie posmarować plastry karkówki z obud stron, ułożyć je w naczyniu jeden na drugim, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Na 30 minut przed wstawieniem do piekarnika, wyjąć mięso z lodówki. Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół z termoobiegiem. Połowę cebuli i czosnku poukładać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, na nich ułożyć plastry karkówki, na wierzchu ułożyć resztę warzyw, całość przykryć (przykrywką lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 1,5 godziny. Podawać od razu.

GRILLOWANIE: Jeśli karkówkę będziemy grillować, należy macerować ją w marynacie co najmniej 4 godziny, wyjąć 30 minut przed pieczeniem, a bezpośrednio przed położeniem na ruszt, zgarnąć nadmiar marynaty za pomocą noża – po to, by nie przypaliła się na mięsie. Mięso grillować z obu stron aż do upieczenia (ok. 5-10 minut z każdej strony).

Do tego dania polecam carpaccio z buraczków:
carpaccio z buraczków3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Karkówka pieczona w plastrach
  • Karkówka pieczona w plastrach
  • Karkówka pieczona w plastrach