Kartacze litewskie Marysi
3 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana (ok. 2 garści),
1 kg mięsa mieszanego mielonego (zmielonej łopatki lub karkówki),
1 cebula,
dowolne przyprawy: suszony majeranek, pieprz, sól
Cytuję za Marynią:
„1 kg ziemniaków ugotować i ostudzone zemleć w maszynce do mięsa, resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków, po czym mocno odcisnąć sok do miski [polecam odcisnąć przez gazę lub tetrę].
Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. W misce z sokiem ustała się w tym czasie skrobia, odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić gładką masę.
Mielone przyprawić wg uznania, dodać startą cebulę i wyrobić. A teraz weź kęs masy ziemniaczanej, spłaszcz na dłoni, na to daj kęs masy mięsnej i uformuj podłużne duże kluski wielkości męskiej dłoni. I tak do wykończenia surowców.
Uformowane wkładaj do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 10-15 min.”
Ja jadłam kartacze polane okrasą ze smażonego boczku i cebulki :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!