//

Kartacze litewskie Marysi

Mam nadzieję, że autorka tego przepisu zagląda czasem jeszcze na mojego bloga, jeśli tak, niech wie, że stęskniłam się za wspólnymi rozmowami, o gotowaniu i innych przyjemnościach :) Kartacze to przepyszne kluchy, bardzo znane ze wschodnio-północnej ściany naszego kraju. Są sycące, są prachochłonne i czasochłonne, ale naprwdę warto je zrobić! Ten przepis dostałam od mojej znajomej, Marysi i zapewniam Was, że to receptura z najlepszego źródła :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
70
Czas całkowity (min):
110


3 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana (ok. 2 garści),
1 kg mięsa mieszanego mielonego (zmielonej łopatki lub karkówki),
1 cebula,
dowolne przyprawy: suszony majeranek, pieprz, sól





Cytuję za Marynią:

„1 kg ziemniaków ugotować i ostudzone zemleć w maszynce do mięsa, resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków, po czym mocno odcisnąć sok do miski [polecam odcisnąć przez gazę lub tetrę].

Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. W misce z sokiem ustała się w tym czasie skrobia, odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić gładką masę.

Mielone przyprawić wg uznania, dodać startą cebulę i wyrobić. A teraz weź kęs masy ziemniaczanej, spłaszcz na dłoni, na to daj kęs masy mięsnej i uformuj podłużne duże kluski wielkości męskiej dłoni. I tak do wykończenia surowców.

Uformowane wkładaj do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 10-15 min.”

Ja jadłam kartacze polane okrasą ze smażonego boczku i cebulki :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kartacze litewskie Marysi