Kaszka z sosem malinowym
Kaszka na gęsto:
300 ml zimnego mleka + 100ml
5 łyżek kaszy mannej
2 łyżki cukru
Sos malinowy:
100g świeżych lub mrożonych malin
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Do garnuszka wlać 300ml mleka, dodać cukier i zacząć podgrzewać. Do szklanki wlać pozostałe 100ml zimnego mleka, wsypac kaszkę i wymieszać.
Do drugiego garnuszka włożyć składniki sosu i podgrzewać, aż maliny całkowicie się rozgotują, zosatwić jeszcze na ogniu.
Kiedy mleko się zagotuje (należy je często mieszać), rozmieszać jeszcze raz kaszkę i całość wlać do garnuszka z gotującym mlekiem i energicznie zamieszać, gotować mieszając, ok. 10 minut, aż kaszka dobrze zgęstnieje, przełozyć do miseczki. Kaszkę polać sosem malinowym i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!