//

Kaszka z sosem malinowym

Zmora dzieciństwa czy wyczekiwany przysmak? Jak to było u Was? Ja kaszę manną lubię od kiedy pamiętam, ale zawsze musiała być gęsta i koniecznie z jakimś smacznym, domowym syropem owocowym. Tym razem postanowiłam zrobić ją z sosem z malin z własnego ogródeczka. Przyznam szczerze, że to było jedno z pyszniejszych śniadań, jakie ostatnio jadłam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Kaszka na gęsto:
300 ml zimnego mleka + 100ml
5 łyżek kaszy mannej
2 łyżki cukru

Sos malinowy:
100g świeżych lub mrożonych malin
2 łyżki cukru
2 łyżki wody





Do garnuszka wlać 300ml mleka, dodać cukier i zacząć podgrzewać. Do szklanki wlać pozostałe 100ml zimnego mleka, wsypac kaszkę i wymieszać.

Do drugiego garnuszka włożyć składniki sosu i podgrzewać, aż maliny całkowicie się rozgotują, zosatwić jeszcze na ogniu.

Kiedy mleko się zagotuje (należy je często mieszać), rozmieszać jeszcze raz kaszkę i całość wlać do garnuszka z gotującym mlekiem i energicznie zamieszać, gotować mieszając, ok. 10 minut, aż kaszka dobrze zgęstnieje, przełozyć do miseczki. Kaszkę polać sosem malinowym i podawać od razu.

bannerek malinkowa



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kaszka z sosem malinowym