//

Kawowe pancakes

Mięcutkie i lekkie, jak chmurka - wspaniała propozycja na dopieszczone, pyszne śniadanie :) Te placuszki świetnie smakują z syropem z agawy - tak je jedliśmy, bo skończył nam się syrop klonowy - dobrze jest też przełożyć je kawałkami masła, nabierają aromatu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Składniki mokre:
250ml maślanki
1 jajko
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła

Składniki suche:
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (uzyłam trzcinowego)
szczypta soli





Mąkę przesiać do miski z sodą, proszkiem i solą, wymieszać z cukrem i odstawić.

W misce roztrzepać jajko, wlać maślankę, dodać kawę rozpuszczalną i mieszając wlewać masło, mieszać, aż kawa całkowicie się rozpuści. Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając.

Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, kłaść po dwie łyżki ciasta i formować placuszki, smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy też obrócić i smażyć jeszcze pół minuty. Placuszki podawać z masłem i miodem lub syropem klonowym.

Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kawowe pancakes
  • Kawowe pancakes