Kawowe pancakes
Składniki mokre:
250ml maślanki
1 jajko
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła
Składniki suche:
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (uzyłam trzcinowego)
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski z sodą, proszkiem i solą, wymieszać z cukrem i odstawić.
W misce roztrzepać jajko, wlać maślankę, dodać kawę rozpuszczalną i mieszając wlewać masło, mieszać, aż kawa całkowicie się rozpuści. Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, kłaść po dwie łyżki ciasta i formować placuszki, smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy też obrócić i smażyć jeszcze pół minuty. Placuszki podawać z masłem i miodem lub syropem klonowym.
Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!