Kluski śląskie
500 g obranych ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok. 125g)
1 łyżka mąki pszennej
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przestudzić (lub gorące od razu) i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Do ziemniaków dodać obie mąki, zagnieść aż powstanie gładka, jednolita masa.
Z masy formować kuleczki średnicy 4 cm, lekko spłaszczać i w każdej, drewniana łyżką zrobić dziurkę, układać na desce oprószonej mąką.
W garnku zagotować wodę z solą, wkładać kluski, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, podawać od razu*.
*Jeśli chcemy kluski przechować, to aby się nie sklejały z garnka od razu wyjmujemy do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dno, wyjmujemy i wkładamy do zamykanego pojemnika.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!