//

Knedle z truskawkami

Knedle to jedne z moich ulubionych, ziemniaczanych klusek - bez względu na to, czy zrobione są na słodko, z owocami, czy też w wersji wytrawnej - z mielonym mięsem i podane z okrasą z boczku i cebulki. Ciasto ziemniaczane jest bardzo uniwersalne i można nadziać je na wiele sposobów, ale chyba najpopularniejszą wersją są te z truskawkami lub śliwkami. Knedle na słodko zawsze podaję z roztopionym masełkiem, kwaśną śmietaną - i zamiennie - oprószone mielonym cynamonem albo słodkim kakao.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10-16 sztuk (w zależności od wielkości)
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
ok. 125g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
2 łyżeczki mąki pszennej
10-16 truskawek (mogą być mrożone)





Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko – nie wyrabiać za długo.

Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.

W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10-16 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i „kulać” okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.

Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Knedle z truskawkami
  • Knedle z truskawkami
  • Knedle z truskawkami
  • Knedle z truskawkami