Knedle z truskawkami
500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
ok. 125g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
2 łyżeczki mąki pszennej
10-16 truskawek (mogą być mrożone)
Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko – nie wyrabiać za długo.
Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.
W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10-16 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i „kulać” okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.
Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!