Kokosowe placuszki z malinami
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
ok. 150ml mleka
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki wiórków kokosowych
24 maliny
olej do smażenia
Mąkę przesiać z resztą suchych składników, odstawić.
Jajko roztrzepać z cukrem, dodać olej, wiórki kokosowe, mleko i sok z cytryny i wymieszać. Dodać mieszankę mączną i całość wymieszać dokładnie.
Maliny przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać ciasto łyżką, delikatnie rozprowadzając i układać na wierzchu maliny, kiedy placuszki zarumienią się z jednej strony, przewrócić je i smażyć z drugiej strony na złoto.
Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy. Polecam jeść na ciepło.
Przepis ze strony Porridge and Parsnips.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!