Kokosowy obłoczek



Krem:
250g serka Mascarpone
1 całe jajko (umyte i wyparzone we wrzątku)
3 łyżki cukru (użyłam z domowego z wanilią)
50ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
Ponadto:
garść wiórków kokosowych
4 podłużne biszkopty
ok. 100ml likieru kokosowego (najlepiej mocno skoncentrowanego, zabielanego)
ok. 100ml mleczka kokosowego (opcjonalnie, jeśli nie chcemy zbyt alkoholowego deseru, ale najlepiej deser smakuje z samym likierem!)

Oddzielić żółtko od białka, białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć żółtko z cukrem na puszystą, białą masę, dodać mascarpone i zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno – wmieszać ją i pianę z białka delikatnie do masy serowej, wymieszać całość bardzo dokładnie. Wstawić masę do lodówki.
Wymieszać w misce likier kokosowy z mleczkiem. Wiórki zarumienić na suchej patelni.
Przygotować 2 pucharki i wyłożyć połowę masy po równo. Biszkopty maczać w mieszance likieru z mleczkiem i układać na masie. Rozłożyć resztę masy na biszkoptach.
Wstawić deser na kilka godzin do lodówki – lub na całą noc. Wyjąć bezpośrednio przed podaniem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!