Kolorowa sałatka z cukinii na zimę
Warzywa:
2kg młodej, małej cukinii
500g czerwonej papryki (bez ziarenek i błonek)
500g marchwi (waga po obraniu)
250g białej cebuli, obranej
2,5 łyżki soli
pęczek koperku
Zalewa:
130g białego cukru
60ml oleju
60ml octu
Cukinię pokroić na 4 części i każdą część w plasterki, włożyć do miski. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w piórka (czyli cieniutkie półksiężyce), marchew zetrzeć na tarce, wszystkie warzywa wymieszać z cukinią, dodać sól, znów wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie warzywa dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do drugiej miski, dodać posiekany koperek i wymieszać.
Zagotować zalewę, aż cukier się rozpuści, wlać do warzyw, wymieszać i nakładać sałatkę do słoików, dociskając, aby nie zostały pęcherzyki powietrza, jeśli w misce zostanie zalewa, uzupełnić nią słoiki. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody – gorące słoiki wyciągnąć, mocno dokręcić, a po chwili postawić do góry dnem i zostawić tak do wystudzenia.
Przepis znalazłam na stronie smaczy.pl.
Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:
Zapraszam Was do akcji „Warzywa psiankowate 2014” u Mopsika:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!