Kompot z czereśni
Od lat uwielbiany przeze mnie, do niedawna receptura jego przygotowania była dla mnie wielką tajemnicą, a wiele osób już wie, że kuchnia nie może mieć przede mną tajemnic, tak więc zrobiłam :)
Ilość porcji:
kilka słoików
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
70
1,5 kg czereśni (najlepsze są białe)
2 l wody
800g cukru
Czereśnie umyć, obrać z ogonków i napełnić nimi słoiki do 2/3 wysokości.
W garnku zagotować syrop z wody i cukru, zalać nim czereśnie w słoikach, słoiki lekko zakręcić.
Pasteryzować należy 30 minut, następnie wyjąć słoiki z gara, podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!