Kompot z rabarbaru
Rabarbarowej opowieści ciąg dalszy. Lubię rabarbar i kompot, dlatego postanowiłam podnieść rękawicę rzuconą przez Ukochanego i ugotować kompot. Improwizacja i próbowanie - tak chyba powinien się nazywać, bo robiłam go kompletnie na wyczucie, przy czym jeszcze po drodze o nim zapomniałam i mi się biedaczysko rozgotował, ale dzięki temu kompot zyskał na smaku :)
Ilość porcji:
ok. 2 litry
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45
1,8 l gorącej wody
200g cukru białego
500g łodyg dojrzałego rabarbaru
Rabarbar umyć, odkroić co niepotrzebne i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka.
Zalać kawałki gorącą wodą, wsypać cukier i podgrzewać aż do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień maksymalnie i gotować 20-30 minut.
Kompot najlepiej jest ostudzić, przecedzić przez sito i delektować się nim w upalne dni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!