Konfitura brzoskwiniowa – sos
1 kg świeżych brzoskwiń
ok. 100-150g cukru kryształu
1 łyżka soku z cytryny
Brzoskwinie umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, pozbawiając pestki. Pokrojone owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki). Nastawić piekarnik na 135 stopni i wstawić naczynie z owocami, piec brzoskwinie ok. 3 godziny – przy czym co 30 minut owoce przemieszać.
Gorące owoce przełożyć do garnuszka i zasypać cukerm, zaczynając od mniejszej ilości, mieszać – gdy ten się rozpuści, spróbować i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru, dodać sok z cytryny i wymieszać, całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Masę podgrzać, mieszając i gorącą nałożyć do słoiczków, mocno zakręcić i postawić je do góry dnem – pozostawić w takiej pozycji aż do wystudzenia. Potem przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Przepis – z moimi modyfikacjami – pochodzi z książki „Foos in jars„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!