Konfitura figowa z pomarańczą
2 kilo świeżych fig
1 gruboskórna pomarańcza
250g cukru kryształu
1 laska wanilii
opcjonalnie: szczypta cynamonu
1 cytryna
Figi pokroić w drobną kosteczkę (szybciej i łatwiej się rozgotuje), razem ze skórką, umieścić w garnuszku. Sok z cytryny wycisnąć (uważając, by nie dostały się pestki) do owoców, dodać cukier i całość wymieszać. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, a środek pomarańczy oczyścić ze skórki i błonek i dodać razem ze startą skórką do fig. Postawić garnek na gazie i zacząć podgrzewać.
Zanim owoce się podgrzeją, wydrążyć z wanilii ziarenka i razem z waniliową laską i cynamonem, dodać je do owoców, wymieszać. Cały czas mieszać i podgrzewać – kiedy masa będzie gorąca (powinna zacząć bulgotać) – mieszać intensywnie cały czas i podgrzewać na średnim ogniu 30 minut, odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie znów podgrzewać 30 minut, cały czas mieszając, odstawić na godzinę. Przygotować wyparzone i wysuszone słoiki i nakrętki.
Po czasie odpoczywania znów podgrzać konfiturę – powinna już mieć gęstą, zawiesistą konsystencję, ale nie stałą (trochę stężeje po wystudzeniu), gorącą konfiturę nakładać do słoiczków, mocno zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić tak aż do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!