Konfitura jeżynowa
1200g jeżyn
240g cukru
sok z 1/2 cytryny
Jeżyny opłukać, osuszyć i umieścić w garnku z grubym dnem, zacząć podgrzewać i gotować, aż owoce się rozgotują i zaczną rozpadać – wtedy też wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Konfiturę gotować jeszcze 40 minut, często mieszając, by mogła odparować i zgęstnieć. Gorącą konfiturę rozlać do słoiczków, zakręcić i pozostawić do góry dnem aż do wystudzenia.
THERMOMIX:
Jeżyny umyć, osuszyć i włożyć do naczynia miksującego, dodać cukier i sok z cytryny i miksować – 10s., o. 6. Gotować – 20 min., temp. 100st., o. 2. Gorącą konfiturę rozlać do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, zostawić do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!