Konfitura malinowo-brzoskwiniowa
500g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
500g malin
200g cukru białego
1 soczysta cytryna
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę (nie obierać ze skóry, wygotuje się), umieścić w garnku z grubym dnem, dodać maliny, wsypać cukier i całość dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 2 godzinki.
Po tym czasie postawić garnek na kuchence i zacząć podgrzewać, wcisnąć sok z cytryny (uważają, by nie wpadły pestki, bo pleśnieją w przetworach), mieszać owoce, a kiedy maliny się rozgotują, podgrzewać, cały czas mieszając na średnim ogniu – około 40 minut.
Konfitura po tym czasie zgęstnieje – gorącą przełożyć do wyparzonych, czystych słoików, zakręcać je i stawiać do góry dnem, pozostawić do wystudzenia, a potem przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!