Koperty z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
600g ciasta francuskiego (o przygotowaniu własnego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście - link poniżej)
Nadzienie:
500g twarogu (takiego w kostce z pergaminu, półtlustego)
4 żółtka z dokładnie umytych i sparzonych jaj
6 łyżek cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
200g dżemu wiśniowego lub wiśniowej frużeliny (ważne, aby były całe owoce)
Lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki mleka lub kwaśnej śmietany
Ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
garść płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
Przepis: Do miski przecisnąć twaróg przez praskę, dodać żółtka, cukier i kwaśną śmietanę, wstawić do lodówki. Piekarnik nastawić na 210°C góra/dół.
Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 20x30cm (grubość ok. 2-3mm). Pokroić każdy prostokąt na 6 kwadratów. Na jednym z rogów rozłożyć czubatą łyżkę masy serowej, a na niej łyżkę owoców. Każdy kwadrat złożyć do rogu, tworząc trójkąt, zlepić za pomocą widelca, ułożyć trójkąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
W czasie pieczenia ciastek, do cukru pudru dodać mleko lub śmietanę i rozetrzeć na jednolitą, nieprzezroczystą masę. Upieczone ciastka wyjąć od razu z piekarnika i gorące polukrować, od razu posypać też płatkami migdałowymi, przełożyć na kratkę, by ostygły.
Moje uwagi:
1. Być może, że 12 nie zmieści się na jednej blasze – wtedy trzeba rozłożyć pieczenie na 2 razy, absolutnie nie piec ciastek na dwóch blachach jednocześnie, bo te z górnej blachy spalą się z wierzchu a nie upieką od spodu, a te ze spodniej blachy spalą się od spodu, a z wierzchu nawet się nie zarumienią.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!