Kotleciki wołowe
500g mielonego mięsa wołowego
1 mała, biała cebula (lub czerwona)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz czarny mielony
2 surowe jajka
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajka, dodać przyprawy i bułkę tartą, dodać też bardzo drobno posiekaną cebulkę i całość bardzo dobrze wyrobić – ok. 10 minut, odstawić na kolejne 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie gorący, formować z masy kuleczki i bardzo mocno je rozpłaszczać (skurczą się w czasie smażenia), kłaść na gorący olej i smażyć z obydwu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone kotleciki przekłądać na talerz wyłozony ręcznikiem papierowym.
Kotleciki polecam podać z ziemniakami lub frytkami – niby nic, ale czerwone wino świetnie do nich pasuje.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!