//

Kotlety pożarskie – kotlety z cielęciny

Kiedy moja mamusia przywiozła nam do domu od gospodarza mięso cielaka do przerobienia byłam przerażona... Tyle mięsa, co z nim zrobić? Przecież nie można w kółko jeść gulaszu czy gotować zupy na kościach. Wtedy też sięgnęłam po książkę "Kuchnia polska" wyd. PWE i znalazłam przepis na te kotlety. Od razu wiedziałam, że niedługo je zrobię, i zrobiłam. Kotlety wyszły pyszne, bardzo soczyste i delikatne w smaku. Fantastycznie skomponowały się z ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
45


Kotlety:
500g łopatki cielęcej (może być inna część mięsa)
50g czerstwej bułki połamanej na kawałki
125ml mleka
20g masła
2 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Panierowanie:
mąka pszenna
roztrzepane jajko
bułka tarta

olej do smażenia





Bułkę zalać mlekiem i odstawić, aż wsiąknie cały płyn. Masło rozpuścić w rondelku. Mięso pokroić w kawałki i zmielić w maszynce (przez średnie oczka) razem z bułką. Oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do mięsa razem z koperkiem i przyprawami, wlać masło i wyrobić gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Podzielić masę na 8 części, z każdej uformować podłużny krokiet – masa będzie trochę luźna, ale taka ma być – obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety mogą być lekko spłaszczone, ponieważ w czasie smażenia i tak rosną.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety, smażyć z każdej strony ok. 3-4 minuty, aż będą rumiane, usmażone przekładać na ręcznik papierowy, a następnie na talerze, podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Ja podałam potrawę z sałatą w śmietanie.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska” wydawnictwa PWE.

sałata w śmietanie1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotlety pożarskie – kotlety z cielęciny
  • Kotlety pożarskie – kotlety z cielęciny