Kotlety z bobu
850-1000g bobu (waga po wyłuskaniu ze strąków)
3-4 łyżeczki domowej przyprawy uniwersalnej (a'la vegeta)
2 łyżki masła
opcjonalnie: 1 gałązka lubczyku
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sos czosnkowy do podania
Bób zalać wrzątkiem, dodać masło, domową „vegetę” i lubczyk i gotować 20 minut, a następnie odcedzić i przelać w sicie zimną wodą, wyłuskać z łupinek.
Bób zmielić w maszynce do mielenia z sitem o średnich oczkach lub zmiksować blenderem (osobiście wolę jak kawałki bobu są wyczuwalne), dodać jajko, kaszę mannę, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić i odstawić na 20 minut. Masę przemieszać ponownie i nabierać łyżką porcje, kładąc je w bułkę tartą i obtaczając, lekko spłaszczać, formując kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Usmażone kotlety wyjmować na ręcznik papierowy i podawać od razu z sosem czosnkowym – na zimno również są pyszne.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!