Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
Ciasto ziemniaczane:
500g ziemniaków (waga po obraniu)
100g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
300g szpinaku świeżego w liściach
3 łyżki masła
1 nieduża, biała cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Sos czosnkowy (do podania)
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Szpinak dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak i smażyć, aż cała woda z niego odparuje, doprawić solą i pieprzem, również wystudzić.
Wymieszać majonez z jogurtem, wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić.
Ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać mąki i zagnieść ciasto, ale dosłownie do połączenia składników, podzielić na 8 porcji. Szpinak również podzielić na 8 porcji. Z każdej porcji ciasta formować na dłoni duży placek, na środku kłaść porcję szpinaku, zaklejać i formować okrągłe medaliony – ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale nie warto dawać do niego zbyt dużo mąki. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron na złoto, zdejmować na ręcznik papierowy, po chwili przekładać na talerze i podawać od razu, z sosem czosnkowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!