Krajanka truskawkowa



Ciasto:
2 jajka
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
100g cukru
ok. 300g truskawek pokrojonych na połówki
płatki migdałowe do posypania
Lukier:
50g cukru pudru
1-2 łyżki wody

W rondelku umieścić masło i cukier i podgrzewać całość na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Do miski wbić jajka, dodac mąkę i proszek, wymieszać, cały czas mieszając wlewać ciepłą masę maślano-cukrową, całość wymieszać na gładką masę.
Przełożyć masę do formy (u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo ciasno poukładać truskawki, posypać je płatkami migdałowymi. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wstawić ciasto i piec 45 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, cukier puder wymieszać z wodą i polać nim gorący wypiek.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier – podgrzewać temp. 50st., 3 min., o. 4.
Do rozgrzanej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka – mieszać – 4 min., o. 3.
Przełożyć masę do formy (u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo ciasno poukładać truskawki, posypać je płatkami migdałowymi. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wstawić ciasto i piec 45 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, cukier puder wymieszać z wodą i polać nim gorący wypiek.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!