Krakersy serowe
240g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła (82 lub 83% tłuszczu)
200g żółtego sera (może to być Gouda, ale można też pomieszać miękki ser z serem twardym, typu Grana Padano)
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
opcjonalnie: ulubione przyprawy (polecam zmiksowaną, prażoną cebulkę)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać całość nożem, dodać przyprawy, jajka, ser starty na tarce o drobnych oczkach i śmietanę, wyrobić dokładnie gładkie, w miarę jegnolite ciasto, gdyby kleiło się do rąk, można odrobinę podsypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie porcje, uformować z nich kule, zawinąć osobno w folię i wstawić na 30-60 minut do lodówki.
Zimne ciasto porcjować i wałkować – niezbyt grubo, bo odrobinę rosną w czasie pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Z ciasta wykrawać dowolne kształty i układać je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec krakersy 15-20 minut, aż się zarumienią. Upieczone przełożyć na kratkę, by wystygły i skruszały.
Przepis z bloga Niebieska Pistacja.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!