Krem angielski
180ml słodkiej śmietanki 18%
100ml tłustego mleka (co najmniej 3,2%)
1 laska wanilii
3 żółtka z umytych i sparzonych jaj
3 płaskie łyżki cukru
Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ziarenka wydrążyć tępą stroną noża i umieścić je razem z wydrążoną laską w rondelku, wlać śmietankę i mleko i doprowadzić do wrzenia – zdjąć rondelek z ognia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na białą, puszystą masę (aż cukier się rozpuści).
Do ubitych żółtek cieniutką strużką wlewać wrzący płyn – cały czas energicznie mieszając trzepaczką, by krem się nie zwarzył. Po połączeniu obu mas, przelać je z powrotem do rondelka i podgrzać do temperatury 75°C, podgrzewając cały czas energicznie mieszać.
Gorący krem zdjąć z ognia i przelać do szklanej miski, przykryć folia tak, by dotykała ona powierzchni kremu i zostawić do wystudzenia, potem przechowywać w lodówce.
Moje uwagi:
1. Miskę z kremem po to przykrywamy folią, by na powierzchni nie zrobił się kożuszek.
2. Jeśli krem się zwarzy, wystarczy zmiksować go za pomocą blendera i jeszcze chwilkę podgrzewać, mieszając.
3. Tak, w tym przepisie konieczny jest termometr kuchenny.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!