//

Krem angielski

Krem angielski... ach, ten krem. Miałam go zrobić już tak dawno, ale nigdy nie wiedziałam do czego do użyć. A tymczasem zastosowań jest wiele - do ciast, deserów, lodów. Krem jest delikatny, zarówno w smaku jak i w konsystencji, łatwo go zwarzyć, ale równie łatwo przygotować, wystarczy odrobina uwagi i termometr kuchenny :) niech nie zmyli Was nazwa, bo krem angielski nie ma stałej konsystencji, jest rzadki i płynny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 400 ml
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


180ml słodkiej śmietanki 18%
100ml tłustego mleka (co najmniej 3,2%)
1 laska wanilii
3 żółtka z umytych i sparzonych jaj
3 płaskie łyżki cukru





Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ziarenka wydrążyć tępą stroną noża i umieścić je razem z wydrążoną laską w rondelku, wlać śmietankę i mleko i doprowadzić do wrzenia – zdjąć rondelek z ognia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na białą, puszystą masę (aż cukier się rozpuści).

Do ubitych żółtek cieniutką strużką wlewać wrzący płyn – cały czas energicznie mieszając trzepaczką, by krem się nie zwarzył. Po połączeniu obu mas, przelać je z powrotem do rondelka i podgrzać do temperatury 75°C, podgrzewając cały czas energicznie mieszać.

Gorący krem zdjąć z ognia i przelać do szklanej miski, przykryć folia tak, by dotykała ona powierzchni kremu i zostawić do wystudzenia, potem przechowywać w lodówce.

Moje uwagi:
1. Miskę z kremem po to przykrywamy folią, by na powierzchni nie zrobił się kożuszek.
2. Jeśli krem się zwarzy, wystarczy zmiksować go za pomocą blendera i jeszcze chwilkę podgrzewać, mieszając.
3. Tak, w tym przepisie konieczny jest termometr kuchenny.

waniliowy-weekend2015_zpsogejafog



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krem angielski
  • Krem angielski