//

Krewetki po wiedeńsku

Dlaczego akurat po wiedeńsku? Nie mam pojęcia, ale tak właśnie autor macierzystego przepisu je nazwał. Jeśli o mnie chodzi, to nieważne, jaką miałoby nazwę to danie, bo było przepyszne! Cieszę się, że zrobiłam je właściwie od razu, gdy je tylko zobaczyłam, bo już następnego dnia na obiad. Choć szczerze mówiąc, szukałam przepisu na coś całkiem innego. Danie Wam polecam jako potrawę samodzielną lub dodatek do dań mięsnych. Myślę też, że świetnie sprawdzi się na sylwestrowym stole.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
15
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


1 mała cebula
10 średniej wielkości pieczarek
5 łyżek masła
1 łyżka mąki
125ml bulionu
125ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego wina
pęczek koperku (około 4 łyżek posiekanego)
500g krewetek królewskich obranych z ogonków
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
pieprz, sól





Ryż wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Pieczarki dobrze umyć, oczyścić z ogonków i obrać z łupinek, pokroić na kawałki. Cebulę umyć, obrac i posiekać w piórka lub kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i cebulę, oprószyć solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mąkę i wlać bulion wymieszany ze śmietanką, sok z cytryny i wino, podgrzewać, aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodać koperek i krewetki, doprawić pieprzem i solą i wymieszać, całość przełożyć na ryż w naczyniu żaroodpornym. naczynie przykryc pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, podgrzewać 15-20 minut.

 

Przepis z bloga „The Frugal Girl„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!