Krewetki po wiedeńsku
1 mała cebula
10 średniej wielkości pieczarek
5 łyżek masła
1 łyżka mąki
125ml bulionu
125ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego wina
pęczek koperku (około 4 łyżek posiekanego)
500g krewetek królewskich obranych z ogonków
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
pieprz, sól
Ryż wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki dobrze umyć, oczyścić z ogonków i obrać z łupinek, pokroić na kawałki. Cebulę umyć, obrac i posiekać w piórka lub kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i cebulę, oprószyć solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mąkę i wlać bulion wymieszany ze śmietanką, sok z cytryny i wino, podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodać koperek i krewetki, doprawić pieprzem i solą i wymieszać, całość przełożyć na ryż w naczyniu żaroodpornym. naczynie przykryc pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, podgrzewać 15-20 minut.
Przepis z bloga „The Frugal Girl„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!